AVS error: DSS won't work, FFVS introduces artifacts

This forum is for video and audio help and discussion.

AVS error: DSS won't work, FFVS introduces artifacts

Postby dreamoflife02 » Tue Jun 04, 2013 4:32 pm

I'm trying to open an MKV in AVS 2.5 using FFVideoSource, and it's introducing strange artifacts like so:

Image

Last night, this wasn't a big problem, I just used DirectShowSource instead and was able to resize and filter with no problem, everything looked fine in the f5 preview. But today, using DSS I get the error "avisynth.AvisynthError: ConvertToYUY2: Image width must be even. Use Crop!" It's 1280x720 footage, so is this a plugin or version issue?
User avatar
dreamoflife02
 
Joined: 22 Apr 2006

Re: AVS error: DSS won't work, FFVS introduces artifacts

Postby dreamoflife02 » Tue Jun 04, 2013 6:01 pm

Okay, update-- I got ffvideosource to work properly by saving the new ffms2.dll in a separate folder and calling for it at the beginning of the script, so my problem is solved. I'm still curious to know if anyone knows what's up with DSS, though.
User avatar
dreamoflife02
 
Joined: 22 Apr 2006

Re: AVS error: DSS won't work, FFVS introduces artifacts

Postby mirkosp » Tue Jun 04, 2013 6:15 pm

DSS is bad and you should feel bad.

Joking, you don't have to feel bad if you didn't know that it's bad (because it really is). Lack of frame accuracy is plenty enough to discourage its usage, the fact that it relies on your own directshow setup also means that results vary from computer to computer, and lack of accurate and consistent results ain't good when using something for video editing or encoding.
Image
User avatar
mirkosp
MODkip
 
Joined: 24 Apr 2006
Location: Gallarate (VA), Italy
Status: (」・ワ・)」(⊃・ワ・)⊃

Re: AVS error: DSS won't work, FFVS introduces artifacts

Postby Mister Hatt » Thu Jun 06, 2013 6:04 am

FFMS2 can be non-frameaccurate too! OGM HEYOOOO
Mister Hatt
 
Joined: 25 Dec 2007
Status: better than you

Re: AVS error: DSS won't work, FFVS introduces artifacts

Postby l33tmeatwad » Thu Jun 06, 2013 10:57 am

Since directshowsource use your direct show decoders for decoding the material, the problem most likely is related to those. I have found that most of these issues are caused from outdated filters and/or some codec packs. My recommendation would be to uninstall any codec packs/filters and reinstall the latest versions (individually) of the things you need. Here is a list of software that I recommend having installed, it is by no means an exhaustive list.
Last edited by l33tmeatwad on Sat Jun 08, 2013 1:29 pm, edited 4 times in total.
Sites: Website | Facebook | Twitter | YouTube
Guides & Scripts: AMV 101 | AviSynth 101 | Anime Upscale
PixelBlended Studios: Website | Facebook | Tumblr | Twitter | YouTube
User avatar
l33tmeatwad
 
Joined: 16 Feb 2005
Location: Charleston, SC
Status: Trolling

Re: AVS error: DSS won't work, FFVS introduces artifacts

Postby Qyot27 » Fri Jun 07, 2013 9:41 pm

l33tmeatwad wrote:Since ffms2 and directshowsource use your direct show decoders for decoding the material, the problem most likely is related to those.

FFMS2 doesn't use any DirectShow filters, with the exception of Haali, and that's just a splitter. And if you're using the C plugin (or used Visual Studio Express to build the trunk), it can't use Haali, so in that case it's entirely self-contained. The OP's artifact issue with FFMS2 is likely just related to it being an old build that's in desperate need of updating.
My profile on MyAnimeList | Quasistatic Regret: yeah, yeah, I finally got a blog
User avatar
Qyot27
Surreptitious fluffy bunny
 
Joined: 30 Aug 2002
Location: St. Pete, FL
Status: Creepin' between the bullfrogs

Re: AVS error: DSS won't work, FFVS introduces artifacts

Postby l33tmeatwad » Fri Jun 07, 2013 11:02 pm

Qyot27 wrote:FFMS2 doesn't use any DirectShow filters, with the exception of Haali, and that's just a splitter. And if you're using the C plugin (or used Visual Studio Express to build the trunk), it can't use Haali, so in that case it's entirely self-contained. The OP's artifact issue with FFMS2 is likely just related to it being an old build that's in desperate need of updating.

You are correct, I meant to say DSS2. I have updated my posted to avoid reader confusion.
Sites: Website | Facebook | Twitter | YouTube
Guides & Scripts: AMV 101 | AviSynth 101 | Anime Upscale
PixelBlended Studios: Website | Facebook | Tumblr | Twitter | YouTube
User avatar
l33tmeatwad
 
Joined: 16 Feb 2005
Location: Charleston, SC
Status: Trolling


Return to Video & Audio Help

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron